当前位置: 首页 > >

2013年埭头中学《文化生活》模拟试题

发布时间:

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordan ce with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party mem bers, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party group, orga nized pa rty, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt showy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuation on party member s i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the village, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plementation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hi g hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zation, transformation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

2012~2013 学年度埭头中学第二学期期中教学情况调研 高二政治(选修)试题
一、单项选择题 1.下列属于文化现象的有( ) ①2012 年 3 月 5 日,国务院总理温家宝在第十一届全国人民代表大会第五次会议上作政府工作 报告 ②2012 年 3 月 1 日,第 8 届广州民俗文化节暨广州黄埔“菠萝诞”庙会在广州市黄埔区南海 神庙开幕 ③2012 年 3 月 5 日,广东省 21 个地市及顺德区活动组委会同步启动粤首个“学雷锋全 民志愿服务行动月”系列活动 ④2012 广东安铺特色美食文化节开幕 A.①②③ B.②③④ C.①③④ D.①②③④ 2. “等闲识得东风面, 万紫千红总是春。 ”随着党的十七大号召“兴起社会主义文化建设新高潮”, 社会主义先进文化建设必将为我国现代化建设的实践提供丰富的养料和动力。上述材料启示我们 ( ) ①一个民族要想屹立于世界民族之林,就必须大力发展先进文化 ②文化是社会生产力和综合 国力的重要组成部分 ③文化决定经济实力,是综合国力的象征 ④文化反作用于经济、政治,我 国文化产业的发展有利于增强我国的综合国力 A.①② B.②④ C.①②③ D.①②④ 3. 教育部、 文化部、 财政部决定 2012 年继续组织开展高雅艺术进校园活动。 本次活动的主题是“走 *大师,感受经典,陶冶情操,提高修养”。这表明( ) A.文化对人的影响来自于特定的文化环境 B.文化建设是思想道德建设的核心 C.文化决定人的交往行为和交往方式 D.文化是人类的一切活动及其产品 4.微博具有书写快、传播广、即时交流等特点,给人们带来一种全新的生活体验,越来越多的人通 过微博获取信息、与人交流。微博作为一种文化现象( ) A.影响着人的交往行为和交往方式 B.已成为文化传播的主要手段 C.能够促进中华文化更好地向世界传播 D.代表先进文化的前进方向 5.依托现代信息技术的大众传媒成为文化传播的主要手段的主要原因是( ) A.大众传媒具有反馈及时的特点 B.大众传媒传播的信息都是真实的 C.大众传媒是社会生活中最直观、最常见、最丰富的传媒 D.大众传媒能最大程度地超越时空的局限,日益显示出文化传递、沟通、共享的强大功能 6.孔子作为儒家思想的创始人,其核心思想就是“和”。他以“和”为精神风韵,倾注着对人类自 身与发展问题的关心,饱含着对人类与自然和谐相处的情怀。进入 2l 世纪,我们提出构建社会主义 和谐社会的发展目标,也渗透着“和”的文化思想。这说明“和”的传统思想( ) ①具有继承性 ②具有相对的稳定性 ③是变化发展的,不可捉摸 ④是建设社会主义文化的 指导思想 A.①② B.①②③ C.①②④ D.①②③④ 7.福州的三坊七巷是我国文化遗产的一朵奇葩,有过“清明上河图”般的绚丽,孕育出林则徐、严 复、冰心等百余仁人名士。作为福州的城市名片,三坊七巷以其特有的魅力影响着人们,保护三坊 七巷正在进行中。保护文化遗产( ) A.是传播中华文化的重要途径 B.根本上在于发掘其经济价值 C.是民族文化的集中展示 D.实质在于保护民族生存和发展的精神血脉 8.南京中山陵是中西合璧的建筑。它是当时的设计者在潜心研究中国古代皇陵和欧洲帝王陵墓建筑 风格的基础上,根据紫金山地形设计而成的建筑精品。这说明( ) A.建筑是中华传统文化的重要标志 B.建筑设计师是文化创新的主体 C.实现文化创新需要博采众长 D.潜心思考是文化创新的基础 9.古运河是扬州的母亲河。*年来,扬州在进行城市改造提升时,不断将壁画、雕塑、盆景、楹联、 诗词等文化符号“注”入古运河,使古运河成为扬州特色文化的重要展示窗口。这说明( ) ①人们在社会生活中获得和享用文化 ②人们在实践中创造和发展文化 ③文化在交流中继承和发展④人民群众需要健康有益的文化

broken problem, fill the s hort Board, s o that the majority of party members a nd fully qualifie d, comprehensive skills of grass-r oots party organi zations, grass -roots party leve l upgra de. Comrades , do a "two" learni ng educati on is of great significa nce, responsibilities, carry sig nificant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉

City levels party and ge neral member s ca dres, to dee p awareness "two l earn a do" learning e ducati on of importa nce a nd need, to height of political cons ciously a nd f ull of politi cal ent husiasm, put "two lear n a do" learni ng education carried out good, for coordi nation a dvance "four a full" strategy layout, and achieved "T hirteen -Five" good start, a nd spee d up constr ucti on more high ecological vitality happiness of City provi des str ong powerful g uarantee . Two, starti ng from the revered Constituti on re spe cted the party Constitution was XI Jinping, General Secretary to t he par ty's request, 18 six plenary sessi on of the Central Commission for di sci pline ins pe ction re port " five experie nce" first.

Full strictly administering t he part y, first of all, to exalt the party Constit ution, and Constituti on is t he fundamenta l

pipe the whole part y, the r uling party of the party Constitution. Revered Constitution reflecte d in awe . Party a party of ide als and beliefs pur pose, s ummed up the party's fine traditi on a nd style ; a clear party members a nd w hat can be done and what must be done, what cannot be done. Ea ch Communist Party Constit ution t o awe a nd wary eye e nha nci ng the sacre d sense of res ponsi bility and missi on. Hearts filled with party Constit ution, hold the party line, BA obligations unconditionally carry out party members, a ccording t o the Constitution of dire ction towards standards efforts. Respect refle cted in t he study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constituti on on the she lf, not to learn, some l ong -term party according to the Constituti on of the party's organizati on, t he party is not required t o pay members hip due s, loose conce pt, party orga nizations of the party organi zatio n, and turne d a bli nd eye on t he tasks as signe d by the Organi zation, were forgotten, forg otten vows performance the party Constit ution. standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, thi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Part y rules, s eries of s pee che s, the key to be qualified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", t ruly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems . Actively practici ng in the production life of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party group, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt showy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuation on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the villag e, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plementation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zatio n, transformation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

A.①②③ B.②③④ 10.下面漫画说明了( )

C.①②④

D.①③④

A.文化与经济紧密联系 B.封建落后思想残余在当今社会还起着消极影响 C.腐朽文化污染文化环境,危害社会 D.落后文化变换新的形式在生活中发挥积极作用 11. 在城市化快速发展的进程中, 我们目睹了太多的城市记忆被 抹 杀,历史文脉被割裂,地域特色被淡化。而扬州通过古城复兴改 善 人居环境, 实现传统文化载体与现代城市交相辉映的可持续发展 思 路,打造出一个充满人文精神的扬州城。这启示我们( ) A.文化继承是发展的前提 B.传统文化能提升城市品位 C.传统文化影响城市发展 D.传统文化具有相对稳定性 12.排舞源于 20 世纪 70 年代的美国西部乡村舞曲,也叫牛仔舞。可以大家一起舞,也可以一个人 独自跳,曲目多达上千首,我国采用中西结合的方式举办排舞大赛( ) ①有利于学*和吸收其他民族的优秀文化,发展本民族文化 ②是文化创新的根本途径 ③有 利于借鉴其他民族文化,取长补短 ④有利于同其他民族文化相互交流、相互借鉴,达到完全融合 A.①③ B.①② C.③④ D.①④ 13. “名人效应真好, 滚滚飞来钞票。 称为行者故里, 石头立马变宝。 ” 下面《悟空故里》的漫画警示我们( ) A.传统文化已成为地方名人经济发展的主要动力 B.要在尊重客观事实的基础上,促进文化与经济的相互交融 C.文化要与政治相互交融 D.在发展经济的同时,我们要注意发展传统文化 14.*年来,各地刮起了一股哄抢文化名人之风:全国呈现出“伏羲 东奔西走,黄帝四海为家,诸葛到处都有,炎舜遍地开花,赵云两个 户口,李白回不了家……”的混乱局面。这种状况启示我们必须( ) A.坚持各民族文化一律*等的原则 B.坚持古为今用,大力开发利用文化遗产 C.对传统文化要“推陈出新,革故鼎新” D.吸纳传统文化精髓,警惕迷失文化发展方向 15.有一首歌唱道:“最爱写的字是先生教的方块字,横*竖直堂堂正正做人也像它。”关于汉字, 下列说法正确的是( ) ①它是人类进入文明时代的标志 ②它是中华文明的重要标志 ③它是文化的基本载体 ④它 是中华文化源远流长的重要见证 A.①③ B.①② C.①②③ D.②④ 16.11 世纪中叶,中国人毕昇发明了活字印刷术,人类的文化信息传播进入了一个崭新的时期。这 一传播文化信息的新技术在 15 世纪传入欧洲,使欧洲进入了一个文明勃发的*代文艺复兴时期。这 主要体现了( ) ①中国古代科技成就对人类文明发展的贡献 ②科学技术直接决定社会的发展 ③东方的文明 决定着西方文明的发展进程 ④科技的进步是推动文化发展的重要因素 A.①② B.②③ C.②④ D.①④ 17.初到台湾的大陆游客,常会囤台湾民众把“花生”叫“土豆” ,把“熊猫”叫“猫熊” ,把“公 共汽车”叫“公车” ,把“窝心”解释为“温馨、贴心” ,而引发一些“美丽的误会” 。两岸民众对词 语使用的差异反映了( ) A.文化具有地域性特征 B.中华文化独领风骚 C.两岸文化同根同源 D.中华文化具有鲜明民族性 18.英国现代哲学家罗素说过,“如果世界上有‘骄傲到不肯打仗’的民族,那么这个民族就是中 国。中国人天生的态度就是宽容和友好,以礼待人并希望得到回报。假如中国人愿意的话,他们的 国家是最强大的国家。但他们希望的只是自由而不是支配”。这主要表明( ) ①中华民族以热爱和*、睦邻友好、崇尚交流著称于世 ②中华民族宽容豁达的精神受到世界 的尊崇 ③中国的强大有利于世界和*,而不是威胁世界和* ④中国是世界上最强大的国家

broken problem, fill the s hort Board, s o that the majority of party members a nd fully qualifie d, comprehensive skills of grass-r oots party organi zations, grass -roots party leve l upgra de. Comrades , do a "two" learni ng educati on is of great significa nce, responsibilities, carry sig nificant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉

City levels party and ge neral member s ca dres, to dee p awareness "two l earn a do" learning e ducati on of importa nce a nd need, to height of political cons ciously a nd full of politi cal ent husiasm, put "two lear n a do" learni ng education carried out good, for coordi nation a dvance " four a full" strategy layout, and achieved "T hirteen -Five" good start, a nd spee d up constr ucti on more high ecological vitality happiness of City provi des str ong powerful g uarantee . Two, starti ng from the revered Constituti on re spe cted the party Constitution was XI Jinping, General Secretary to t he par ty's request, 18 six plenary sessi on of the Central Commission for di sci pline ins pe ct ion re port "five experie nce" first.

Full strictly administering t he part y, first of all, to exalt the party Constit ution, and Constituti on is t he fundamenta l

pipe the whole part y, the r uling party of the party Constitution. Revered Constitution reflecte d in awe . Party a party of ide als and beliefs pur pose, s ummed up the party's fine traditi on a nd style ; a clear party members a nd w hat can be done and what mu st be done, what cannot be done. Ea ch Communist Party Constit ution t o awe a nd wary eye e nha nci ng the sacre d sense of res ponsi bility and missi on. Hearts filled with party Constit ution, hold the party line, BA obligations unconditionally carry out party members, a ccording t o the Constitution of dire ction towards standards efforts. Respect refle cted in t he study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constituti on on the she lf, not to learn, some l ong -term party according to the Constituti on of the party's organizati on, t he party is not required t o pay members hip due s, loose conce pt, party orga nizations of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on t he tasks as signe d by the Organi zation, were forgotten, forg otten vows performance the party Constit ution. standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Party rules, s eries of s pee che s, the key to be qua lified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems . Actively practici ng in the production li fe of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party gr oup, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt sh owy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuati on on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the village, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plement ation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zation, transf ormation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

A.①②③ B.②③④ C.①②④ D.①②③④ 19.两岸客家一脉情,宁化石壁是台湾地区客家寻根问祖的地方。当前,应通过发挥客家文化独特 的吸引力和客家文化资源丰富的优势,大力弘扬客家文化,进一步推动两岸关系的交流与发展。从 《文化生活》角度看,利用客家文化推动两岸关系发展的依据是( ) ①传统文化是维系民族生存和发展的精神纽带 ②文化对人的影响是潜移默化和深远持久的 ③中华文化求同存异,兼收并蓄 ④各族人民对共同的中华文化具有认同感和归属感 A.②③④ B.①②③ C.①③④ D.①②④ 20.“有的人死了,他还活着”。雷锋精神至今深入人心。可见雷锋精神( ) ①仍有现实意义 ②是民族精神的核心 ③具有鼓舞人心的作用 ④是爱国主义的主题 A.①③ B.①② C.②④ D.③④ 21.第五届羊城国际粤剧节的剧目从现代人的审美角度出发,凸显了岭南粤剧时尚化、人文化和风 俗化的风格,为广大戏迷送上了精美的文化盛宴。这体现了( ) ①中华文化具有继承性 ②文化创作应该贴*实际、贴*生活 ③社会发展要求粤剧被赋予时 代精神 ④粤剧已不符合现代人的审美要求 A.①④ B.①③ C.②④ D.②③ 22.2012 年 2 月,深圳第三次获得“全国文化体制改革工作先进地区”称号,探索出文化+科技、 文化+创意、文化+金融等产业发展新模式,以核心价值体系的建设推动城市的文明和进步,提升 城市价值和市民素质。这有利于( ) ①提升文化产业的竞争力 ②满足人们多样化的文化需求 ③把握先进文化前进方向 ④推动 地区文化大发展大繁荣 A.①②③ B.①②④ C.②③④ D.①②③④ 23.广州“托举哥”周冲、杭州“最美司机”吴彬、黑龙江“最美女教师”张丽莉……这一系列的 英雄模范人物,成为当代青年的楷模,很多学校纷纷开展学*活动。开展学*活动对于青少年学生 成长的意义在于( ) ①有利于加强思想道德修养,陶冶思想情操 ②有利于丰富精神世界,塑造健全人格 ③有利 于弘扬民族精神,提高全民族综合素质 ④自觉践行社会主义核心价值观,做“四有”公民 A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④ 24.某机构对 200 名 20 岁以下青少年的偶像崇拜情况进行了问卷调查,其中对崇拜对象的统* 果:

对象 人数

科学家 30

时代英雄 18

娱乐明星 79

体育明星 44

自己 3

反面人物 4

无偶像 9

其他 13

针对这种情况,你认为当前社会主义文化建设需要( ) A.尊重人们思想活动的独立性,支持人们的自主选择 B.尊重人们价值选择的差异性,包容各种思想和行为 C.用社会主义核心价值体系引领当今社会的思潮 D.提倡多元化,反对以某种意识作为社会的主流思想 25.将于 2013 年 10 月在山东举办的第十届中国艺术节,为发挥山东文化资源富集优势、继承传统文 化提供了良好的发展机遇。 “十艺节”之所以强调重视继承传统文化是因为传统文化( ) ①是民族精神的结晶 ②促进社会进步和人生发展 ③因时而进能够促进社会进步 ④是维系民族生存与发展的精神纽带 A.①② B.③④ C.②③ D.①④ 26.意大利著名诗人但丁有句名言:一个知识不全的人可以用道德去弥补,而一个道德不全的人却难 以用知识去弥补。与这一论断相一致的是( ) A.德行的实现是由行为不是由文字 B.德者,才之帅也 C.注重理论学*从而坚定理想信念 D.才者,德之资
broken probl em, fill the s hort Board, so that t he majority of party member s and fully qualified, compre hensive skill s of grass-r oots party organizati ons, grass -root s party level upgrade. Comrade s, do a "two" learning e ducation is of great signifi cance, res ponsi bilities, carry signifi cant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉 City levels party and general member s cadre s, to deep awar enes s "two learn a do" lear ning educati on of im portance and ne ed, to height of politica l cons ciously and full of political e nthusiasm, put "two lear n a do" learning e ducation carrie d out g ood, for coordi nation advance "four a full" strategy layout, and a chieve d "Thirtee n-Five" good start, a nd spee d up construction more hig h ecologi cal vitality ha ppi ness of City provi des strong powerful guarantee. Two, starting from the revered Constituti on res pe cted the party Constituti on wa s XI Jinping , General Secretary to the party's request, 1 8 six ple nary ses sion of the Central Commission for dis cipline i nspecti on report "five experience" first. Full strictly administering the party, first of all, to exalt the party Constituti on, a nd Constitution i s the fundame ntal pipe the whole part y, the r uling party of the party Constit ution. Revered Constit ution refle cted in a we. Party a party of ideals a nd beliefs purpose, s ummed up the party's fine tradition and style; a clear party member s and what can be done a nd w hat must be done, w hat cannot be done. Ea ch Com munist Party Constit ution to awe a nd wary ey e e nha nci ng the sa cred sense of responsibility and mis sion. Hearts filled with party Constituti on, hol d the party li ne, BA obligati ons unconditi onally carry out party members, a ccording t o the Constit ution of dire ction t owards standards efforts. R espe ct reflected i n the study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constitution on the s helf, not to le arn, s ome long-term party a ccor ding to t he Constit ution of the party's organizati on, t he party is not required to pay members hip dues, l oose concept, party organiza tions of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on the tasks as signe d by the Organizati on, wer e forgotten, forgotten vows performance t he party Constitution.

standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Part y rules, s eries of s pee che s, the key to be qualified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems .

Actively practici ng in the production life of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

3

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party group, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt showy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuation on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the villag e, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plementation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zatio n, transformation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

27.他是爱写诗的文艺青年,他是知名度最高的普通士兵, “雷锋”这个温暖的名字,半个世纪后仍 然保持着魁力。对陌生人的关怀、友善的捐助、将个人得失置之度外的奉献……每个普通人都可以 成为雷锋精神的践行者。雷锋精神( ) ①历久弥新,足中华优秀文化的重要组成部分 ②顺应时代,展现了*凡道德实践的经济价值 ③凝 聚力量,是中华民族精神的核心 ④植根群众,丰富发展了中国特色社会主义文化 A.①② B.③④ C.②③ D.①④ 28. 2012 年中国·秦淮国际灯会点灯仪式分为三个篇章,以传统儒学文化精粹的“礼”贯穿始终, 用现代科技和歌舞演绎 “天下文枢, 智慧之光” 的主题, 展现南京传统文化的厚重底蕴。 这表明( ) ①文化创新可以推动社会实践的发展 ②传统文化总能与时代精神相结合 ③文化在继承中发展 ④文化创新能够促进民族文化的繁荣 A. ③④ B. ①③ C. ②③ D. ②④ 29.当前,红色影视 剧创作成为文化热点和文化时尚。 “红色经典”的改编必须坚守一个基本的前提, 那就是尊重原作的基本内涵、时代背景、主要情节,在此基础上,实现精神视野的拓展与艺术观念 的更新。这要求创作者在改编“红色经典”时,必须处理好( ) A.借鉴与融合的关系 B.吸收与传播的关系 C.继承与发展的关系 D.改造与继承的关系 30.清代学者叶燮曾说: “孤芳独美,不如集众芳以为美。 ”从文化角度来看,这强调了( ) A.文化发展的实质在于创新 B.优秀文化必然代替落后文化 C.文化发展需要博采众长 D.优秀文化具有自己鲜明的特点 31. 2012 年丽水世博会于 5 月 12 日至 8 月 12 日在韩国举办。各国都以各具特色的展馆建筑演绎着 本届世博会的主题——“生机勃勃的海洋及海岸:资源多样性与可持续发展” 。这反映了 ( ) ①文化是民族的,又是世界的 ②传统建筑是一个国家传统文化 的全部承载 ③矛盾普遍性与特殊性的统一 ④各国文化是截然不同的,无法相融 A. ①② B. ①③ C. ②③ D. ②④ 32.为进一步推动全民阅读活动的开展,在全社会形成“多读书、读好书”的文明风尚,中宣部、 新闻出版总署联合印发《关于进一步推动做好全民阅读活动的通知》 。开展全民阅读活动( ) ①有利于丰富文化传承方式,建设“学*型社会” ②有利于全面吸收传统文化和外来文化 ③有利于弘扬先进文化,促进文化发展 ④有利于提高全民族思想道德和文化素质 A.①②④ B.①②③ C.①③④ D.②③④ 33.多读那些向你传递爱和真善美,传递博大精深、高尚道德和科学文化的书,你的生命一定会浸 透了书香,一定会成为熠熠生辉的发光体,能够创造文明和书写历史,能够引导、照耀、温暖别人 和后人。这表明( ) A.人们常常遭遇思想道德上的“两难选择” B.读书的根本意义在于提高自己知识文化修养 C.要在知识文化的陶冶中不断升华自己的思想道德境界 D.知识文化修养随着思想道德修养的提高而提高 二、非选择题 34、*年来,在*梦幕渴〗ㄉ柚校蕉∫环矫婕岢忠揽咳褐冢罅χС秩褐谖幕丛欤 开展群众性精神文明创建活动……大批文化品*邢烊岣吡松蕉奈幕硎盗ΑA硪环矫婊 极发展公益性文化事业,保障人民群众基本文化权益,博物馆、纪念馆、美术馆、公共图书馆、文 化馆、文化站陆续全部免费开放……让广大人民群众共享文化建设发展成果。 结合上述材料,运用《文化生活》知识,说明“人民需要文化,文化更需要人民”的道理。 (12 分)

broken problem, fill the s hort Board, s o that the majority of party members a nd fully qualifie d, comprehensive skills of grass-r oots party organi zations, grass -roots party leve l upgra de. Comrades , do a "two" learni ng educati on is of great significa nce, responsibilities, carry sig nificant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉

City levels party and ge neral member s ca dres, to dee p awareness "two l earn a do" learning e ducati on of importa nce a nd need, to height of political cons ciously a nd full of politi cal ent husiasm, put "two lear n a do" learni ng education carried out good, for coordi nation a dvance " four a full" strategy layout, and achieved "T hirteen -Five" good start, a nd spee d up constr ucti on more high ecological vitality happiness of City provi des str ong powerful g uarantee . Two, starti ng from the revered Constituti on re spe cted the party Constitution was XI Jinping, General Secretary to t he par ty's request, 18 six plenary sessi on of the Central Commission for di sci pline ins pe ct ion re port "five experie nce" first.

Full strictly administering t he part y, first of all, to exalt the party Constit ution, and Constituti on is t he fundamenta l

pipe the whole part y, the r uling party of the party Constitution. Revered Constitution reflecte d in awe . Party a party of ide als and beliefs pur pose, s ummed up the party's fine traditi on a nd style ; a clear party members a nd w hat can be done and what mu st be done, what cannot be done. Ea ch Communist Party Constit ution t o awe a nd wary eye e nha nci ng the sacre d sense of res ponsi bility and missi on. Hearts filled with party Constit ution, hold the party line, BA obligations unconditionally carry out party members, a ccording t o the Constitution of dire ction towards standards efforts. Respect refle cted in t he study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constituti on on the she lf, not to learn, some l ong -term party according to the Constituti on of the party's organizati on, t he party is not required t o pay members hip due s, loose conce pt, party orga nizations of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on t he tasks as signe d by the Organi zation, were forgotten, forg otten vows performance the party Constit ution. standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Party rules, s eries of s pee che s, the key to be qua lified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems . Actively practici ng in the production li fe of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party gr oup, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt sh owy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuati on on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the village, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plement ation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zation, transf ormation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

35.阅读下列材料,结合所学知识回答问题。 2012 年 6 月 29 日 10 时许,在经过* 13 天太空飞行后,神舟九号载人飞船返回舱顺利着陆, 航天员景海鹏、刘旺、刘洋安全返回,天宫一号与神舟九号载人交会对接任务获得圆满成功。 首次载人交会对接任务的圆满成功,是我国载人航天事业发展史上的又一重要里程碑,中国因 此成为世界上第三个完全掌握载人交会对接技术的国家。这是中国人民攀登世界科技高峰取得的新 胜利,是中华民族为人类探索利用外层空间作出的又一卓越贡献,不仅有利于增强我国综合国力, 提高科技创新水*,也有利于振奋民族精神,鼓舞和激励全党全国各族人民夺取全面建设小康社会 新胜利。 (1)中华民族精神的基本内涵是什么?(2 分)

(2)航天事业的成功,使人们的爱国热情得到了再一次激发,民族精神获得了又一次振奋。请从文 化创新的角度,简述青年学生应如何弘扬和培育民族精神?(10 分)

36.当前,受经济利益、多元思想、多元文化的影响,社会出现了一些道德危机和道德焦虑。面对 跌倒的老人无人敢扶, 轧伤了的孩子无人敢救; 做了好事反成肇事者, 见义勇为反而走上被告席…… 但也应当看到,这只是社会的个别行为和少数现象。*来,无私救助溺水者的“最美女护士” 、用双 臂撑起坠楼男孩生命的四位“最美农民工” 、为孩子教育而奉献青春的“最美乡村教师” 、尽职尽孝 的“最美母亲”……他们的行为激发了社会向善的力量,让生活变得温暖明亮。

结合自身实际, 运用 “文化发展的中心环节” 相关知识, 谈谈青年学生应如何提升思想道德素质? (12 分)

37. (18 分)阅读材料,回答问题。 材料一 神舟九号奔向天宫,载人航天再启新程。北京时间 2012 年 6 月 16 日 18 时 56 分,执
broken probl em, fill the s hort Board, so that t he majority of party member s and fully qualified, compre hensive skill s of grass-r oots party organizati ons, grass -root s party level upgrade. Comrade s, do a "two" learning e ducation is of great signifi cance, res ponsi bilities, carry signifi cant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉 City levels party and general member s cadre s, to deep awar enes s "two learn a do" lear ning educati on of im portance and ne ed, to height of politica l cons ciously and full of political e nthusiasm, put "two lear n a do" learning e ducation carrie d out g ood, for coordi nation advance "four a full" strategy layout, and a chieve d "Thirtee n-Five" good start, a nd spee d up construction more hig h ecologi cal vitality ha ppi ness of City provi des strong powerful guarantee. Two, starting from the revered Constituti on res pe cted the party Constituti on wa s XI Jinping , General Secretary to the party's request, 1 8 six ple nary ses sion of the Central Commission for dis cipline i nspecti on report "five experience" first. Full strictly administering the party, first of all, to exalt the party Constituti on, a nd Constitution i s the fundame ntal pipe the whole part y, the r uling party of the party Constit ution. Revered Constit ution refle cted in a we. Party a party of ideals a nd beliefs purpose, s ummed up the party's fine tradition and style; a clear party member s and what can be done a nd w hat must be done, w hat cannot be done. Ea ch Com munist Party Constit ution to awe a nd wary ey e e nha nci ng the sa cred sense of responsibility and mis sion. Hearts filled with party Constituti on, hol d the party li ne, BA obligati ons unconditi onally carry out party members, a ccording t o the Constit ution of dire ction t owards standards efforts. R espe ct reflected i n the study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constitution on the s helf, not to le arn, s ome long-term party a ccor ding to t he Constit ution of the party's organizati on, t he party is not required to pay members hip dues, l oose concept, party organiza tions of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on the tasks as signe d by the Organizati on, wer e forgotten, forgotten vows performance t he party Constitution. standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Part y rules, s eries of s pee che s, the key to be qualified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems . Actively practici ng in the production life of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

5

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party group, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt showy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuation on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the villag e, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plementation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zatio n, transformation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

行我国首次载人交会对接任务的神舟九号载人飞船,在酒泉卫星发射中心发射升空后准确进入预定 轨道,顺利将 3 名航天员送上太空。中共中央总书记、国家主席、中央军委主席胡锦涛闻讯后,第 一时间发来贺电,希望全体参研人员继续发扬“特别能吃苦、特别能战斗、特别能攻关、特别能奉 献”的载人航天精神,精心做好各项后续工作,奋力夺取首次戴人交会对接任务全面胜利,为* 我国载人航天事业发展再立新功。 (1)运用《文化生活》如识,简述新时期弘扬载人航天精神对于*泄厣缁嶂饕逦按笫乱档囊 义。 (10 分)

材料二 以传统文化为背景的中国元素在全球商业领域越来越受到重视:好莱坞大片《功夫熊猫 2》 在中国取得不菲的票房收入。其中,皮影剪纸灯笼花轿,亭台楼阁宝塔城堡,小桥流水小巷古道, 国粹凤凰国宝熊猫……“中国元素”元所不在;越来越多的中国企业在世界范围内进行推广时,也开 始加入中国文化的元素:吉利汽车在法兰克福车展上用原汁原味的京剧脸谱做表演, 吸引了大量的参 观者驻足;王老吉在自由女神像之下,用中国式的“红” ,邀请世界人民光临北京奥运会,吸引了诸 多美国人的关注· (2)结合材料, 运用文化生活的知识说明中国元素在全球商业领域越来越受到重视的原因。(8 分)

broken problem, fill the s hort Board, s o that the majority of party members a nd fully qualifie d, comprehensive skills of grass-r oots party organi zations, grass -roots party leve l upgra de. Comrades , do a "two" learni ng educati on is of great significa nce, responsibilities, carry sig nificant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉

City levels party and ge neral member s ca dres, to dee p awareness "two l earn a do" learning e ducati on of importa nce a nd need, to height of political cons ciously a nd full of politi cal ent husiasm, put "two lear n a do" learni ng education carried out good, for coordi nation a dvance " four a full" strategy layout, and achieved "T hirteen -Five" good start, a nd spee d up constr ucti on more high ecological vitality happiness of City provi des str ong powerful g uarantee . Two, starti ng from the revered Constituti on re spe cted the party Constitution was XI Jinping, General Secretary to t he par ty's request, 18 six plenary sessi on of the Central Commission for di sci pline ins pe ct ion re port "five experie nce" first.

Full strictly administering t he part y, first of all, to exalt the party Constit ution, and Constituti on is t he fundamenta l

pipe the whole part y, the r uling party of the party Constitution. Revered Constitution reflecte d in awe . Party a party of ide als and beliefs pur pose, s ummed up the party's fine traditi on a nd style ; a clear party members a nd w hat can be done and what mu st be done, what cannot be done. Ea ch Communist Party Constit ution t o awe a nd wary eye e nha nci ng the sacre d sense of res ponsi bility and missi on. Hearts filled with party Constit ution, hold the party line, BA obligations unconditionally carry out party members, a ccording t o the Constitution of dire ction towards standards efforts. Respect refle cted in t he study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constituti on on the she lf, not to learn, some l ong -term party according to the Constituti on of the party's organizati on, t he party is not required t o pay members hip due s, loose conce pt, party orga nizations of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on t he tasks as signe d by the Organi zation, were forgotten, forg otten vows performance the party Constit ution. standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Party rules, s eries of s pee che s, the key to be qua lified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems . Actively practici ng in the production li fe of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party gr oup, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt sh owy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuati on on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the village, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plement ation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zation, transf ormation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

2012~2013 学年度埭头中学第二学期期中教学情况调研 高二政治(选修) 34、
―――――――――――――密―――――――――――――封―――――――――――――――――线――――――――――――――――

答题纸

学号________________ 班级______________ 姓名____________

35(1) :

35(2) :

broken probl em, fill the s hort Board, so that t he majority of party member s and fully qualified, compre hensive skill s of grass-r oots party organizati ons, grass -root s party level upgrade. Comrade s, do a "two" learning e ducation is of great signifi cance, res ponsi bilities, carry signifi cant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉

City levels party and general member s cadre s, to deep awar enes s "two learn a do" lear ning educati on of im portance and ne ed, to height of politica l cons ciously and full of political e nthusiasm, put "two lear n a do" learning e ducation carrie d out g ood, for coordi nation advance "four a full" strategy layout, and a chieve d "Thirtee n-Five" good start, a nd spee d up construction more hig h ecologi cal vitality ha ppi ness of City provi des strong powerful guarantee. Two, starting from the revered Constituti on res pe cted the party Constituti on wa s XI Jinping , General Secretary to the party's request, 1 8 six ple nary ses sion of the Central Commission for dis cipline i nspecti on report "five experience" first.

Full strictly administering the party, first of all, to exalt the party Constituti on, a nd Constitution i s the fundame ntal

pipe the whole part y, the r uling party of the party Constit ution. Revered Constit ution refle cted in a we. Party a party of ideals a nd beliefs purpose, s ummed up the party's fine tradition and style; a clear party member s and what can be done a nd w hat must be done, w hat cannot be done. Ea ch Com munist Party Constit ution to awe a nd wary ey e e nha nci ng the sa cred sense of responsibility and mis sion.

Hearts filled with party Constituti on, hol d the party li ne, BA obligati ons unconditi onally carry out party members, a ccording t o the Constit ution of dire ction t owards standards efforts. R espe ct reflected i n the study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constitution on the s helf, not to le arn, s ome long-term party a ccor ding to t he Constit ution of the party's organizati on, t he party is not required to pay members hip dues, l oose concept, party organiza tions of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on the tasks as signe d by the Organizati on, wer e forgotten, forgotten vows performance t he party Constitution.

standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Part y rules, s eries of s pee che s, the key to be qualified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems .

Actively practici ng in the production life of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

7

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party group, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt showy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuation on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the villag e, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plementation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zatio n, transformation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

36:

37(1) :

37(2) :

broken problem, fill the s hort Board, s o that the majority of party members a nd fully qualifie d, comprehensive skills of grass-r oots party organi zations, grass -roots party leve l upgra de. Comrades , do a "two" learni ng educati on is of great significa nce, responsibilities, carry sig nificant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉

City levels party and ge neral member s ca dres, to dee p awareness "two l earn a do" learning e ducati on of importa nce a nd need, to height of political cons ciously a nd full of politi cal ent husiasm, put "two lear n a do" learni ng education carried out good, for coordi nation a dvance " four a full" strategy layout, and achieved "T hirteen -Five" good start, a nd spee d up constr ucti on more high ecological vitality happiness of City provi des str ong powerful g uarantee . Two, starti ng from the revered Constituti on re spe cted the party Constitution was XI Jinping, General Secretary to t he par ty's request, 18 six plenary sessi on of the Central Commission for di sci pline ins pe ct ion re port "five experie nce" first.

Full strictly administering t he part y, first of all, to exalt the party Constit ution, and Constituti on is t he fundamenta l

pipe the whole part y, the r uling party of the party Constitution. Revered Constitution reflecte d in awe . Party a party of ide als and beliefs pur pose, s ummed up the party's fine traditi on a nd style ; a clear party members a nd w hat can be done and what mu st be done, what cannot be done. Ea ch Communist Party Constit ution t o awe a nd wary eye e nha nci ng the sacre d sense of res ponsi bility and missi on. Hearts filled with party Constit ution, hold the party line, BA obligations unconditionally carry out party members, a ccording t o the Constitution of dire ction towards standards efforts. Respect refle cted in t he study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constituti on on the she lf, not to learn, some l ong -term party according to the Constituti on of the party's organizati on, t he party is not required t o pay members hip due s, loose conce pt, party orga nizations of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on t he tasks as signe d by the Organi zation, were forgotten, forg otten vows performance the party Constit ution. standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Party rules, s eries of s pee che s, the key to be qua lified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems . Actively practici ng in the production li fe of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party gr oup, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt sh owy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuati on on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the village, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plement ation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zation, transf ormation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

2012~2013 学年度埭头中学第二学期政治期期中教学情况调研
题号 答案 题号 答案 题号 答案 1 B 12 A 23 B 2 D 13 B 24 C 3 A 14 D 25 B 4 A 15 D 26 B 5 D 16 D 27 D 6 A 17 A 28 A 7 D 18 A 29 C 8 C 19 D 30 C 9 C 20 A 31 B 10 B 21 D 32 C 11 A 22 D 33 C

1.B 本题考查学生区分政治现象与文化现象的能力。其中①属于政治现象,其他属于文化现 象。故选 B。 2.D ③错误,文化不能决定经济。①②④正确体现题目要求,故选 D。 3.A 组织开展高雅艺术进校园活动旨在营造一个良好的文化环境,故选 A。B、C、D 三项表述 错误。 4.A 文化传播的主要手段是大众传媒,B 项错误。C 项与题意无关。中国共产党代表中国先进 文化的前进方向,D 项说法错误。 5.D A、B 两项说法错误。C 项错误,口语传播才是生活中最直观、最常见、最丰富的传媒。D 项正确反映了大众传媒成为文化传播的主要手段的主要原因。 6.A ③错误,不能说传统思想不可捉摸。④错误,建设社会主义文化的指导思想是马克思主 义,应排除。故选 A。 7.D 保护文化遗产可以激发一个国家和民族的人民对民族文化认同感和归属感,激发爱国主 义情感和民族自豪感,故 D 项符合题意,B 项不符合题意。文化传播的重要途径是商业贸易、人口 迁徙和教育,排除 A 项。庆祝民族节日是民族文化的集中展示,排除 C 项。 8.C “中西合璧、在中国……和欧洲……的基础上”说明了博采众长对文化创新的重要性,C 项符合题意。A 项“重要标志”、B 项中的“主体”、D 项中的“基础”均说法错误。故选 C。 9.C 将壁画、雕塑、盆景、楹联、诗词等文化符号“注”入古运河,体现了人们在实践中创 造和发展文化,这有利于人们在社会生活中获得和享用文化,①②应选;壁画、雕塑、盆景、楹联、 诗词等文化符号展示了优秀的传统文化,④应选。材料并没有体现文化的交流,③不选。 10.B 现代招聘居然用上“八字算命”,说明封建落后思想残余在当今社会还起着消极影响, 故选 B。A、C 两项均与材料无关。D 项说法错误,故排除。
broken probl em, fill the s hort Board, so that t he majority of party member s and fully qualified, compre hensive skill s of grass-r oots party organizati ons, grass -root s party level upgrade. Comrade s, do a "two" learning e ducation is of great signifi cance, res ponsi bilities, carry signifi cant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉 City levels party and general member s cadre s, to deep awar enes s "two learn a do" lear ning educati on of im portance and ne ed, to height of politica l cons ciously and full of political e nthusiasm, put "two lear n a do" learning e ducation carrie d out g ood, for coordi nation advance "four a full" strategy layout, and a chieve d "Thirtee n-Five" good start, a nd spee d up construction more hig h ecologi cal vitality ha ppi ness of City provi des strong powerful guarantee. Two, starting from the revered Constituti on res pe cted the party Constituti on wa s XI Jinping , General Secretary to the party's request, 1 8 six ple nary ses sion of the Central Commission for dis cipline i nspecti on report "five experience" first. Full strictly administering the party, first of all, to exalt the party Constituti on, a nd Constitution i s the fundame ntal

pipe the whole part y, the r uling party of the party Constit ution. Revered Constit ution refle cted in a we. Party a party of ideals a nd beliefs purpose, s ummed up the party's fine tradition and style; a clear party member s and what can be done a nd w hat must be done, w hat cannot be done. Ea ch Com munist Party Constit ution to awe a nd wary ey e e nha nci ng the sa cred sense of responsibility and mis sion.

Hearts filled with party Constituti on, hol d the party li ne, BA obligati ons unconditi onally carry out party members, a ccording t o the Constit ution of dire ction t owards standards efforts. R espe ct reflected i n the study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constitution on the s helf, not to le arn, s ome long-term party a ccor ding to t he Constit ution of the party's organizati on, t he party is not required to pay members hip dues, l oose concept, party organiza tions of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on the tasks as signe d by the Organizati on, wer e forgotten, forgotten vows performance t he party Constitution.

standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Part y rules, s eries of s pee che s, the key to be qualified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems .

Actively practici ng in the production life of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

9

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party group, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt showy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuation on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the villag e, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plementation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zatio n, transformation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

11.A “古城复兴”属于文化继承。材料通过对比主要告诉我们文化继承的重要意义,体现出 文化继承是*鞘蟹⒄沟那疤幔虼 A 项符合题意。 12.A 我国采用中西结合的方式举办排舞大赛,是不同民族文化之间的交流、借鉴与融合,这 样有利于学*和吸收其他民族优秀文化,发展本民族文化,有利于借鉴其他民族文化,取长补短, 因此①③说法正确,应入选;社会实践是文化创新的根本途径,因此②说法错误,应排除。不同民 族文化相互交流、借鉴,但不能达到完全融合,因此④说法错误,应排除。 13.B 漫画讽刺的是对传统文化的不当利用,告诫人们对传统文化的正确态度应该是“取其精 华,去其糟粕”,批判继承,古为今用。发展传统文化,既要体现时代精神,又要尊重客观事实。 故 B 项是正确的。 14.D 材料未提及文化*等原则,A 项不选。材料表明在文化遗产开发利用中出现明显的错误 倾向,亟待调整,而不是加大开发利用力度,B 项不选。C 项与题意无关。故选 D。 15. D 文字是文化的基本载体, 文字的发明标志着人类进入文明时代。 汉字是中华文化的载体, 是中华文明的重要标志,也是中华文化源远流长的重要见证。所以,②④是正确的,①③说法错误。 16.D ②③中的“决定”说法错误。 17.A 本题以保护西藏传统文化为背景考查中华文化的相关知识。①②③均是保护西藏传统文 化的重大意义,入选;中华文化既有共性,又有个性,是共性与个性的统一,④观点错误。 18.A 中国是世界上最强大的国家的说法不符合实际,④错误。①②③符合题目引文所表达的 道理。故选 A。 19.D 客家文化作为传统文化,对两岸人民的影响是潜移默化的和深远持久的。②正确。利用 客家文化推动两岸关系发展体现了①④。③表述正确,但与题旨不符。 20.A 雷锋精神并没有过时,至今深入人心,体现了①③。②错误,中华民族精神的核心是爱 国主义。④错误,爱国主义的主题在各个时期有不同的表现,发展中国特色社会主义,拥护祖国统 一,是新时期爱国主义的主题。 21.D ①不符合题意,材料没有体现粤剧的继承性。④观点错误,粤剧可以在继承的基础上创 新,符合现代人的审美要求;粤剧的发展要贴*群众生活,要紧跟时代潮流,故②③正确。故选 D。 22.D 探索文化产业新模式有利于提升文化产业的竞争力和满足人们多样化的文化需求,①② 符合题意。以核心价值体系的建设推动城市的文明和进步有利于把握先进文化前进方向和推动地区 文化大发展大繁荣,③④也符合题意。故选 D。 23.B 抓住关键词“对于青少年学生成长”,①②④均是从青少年的角度来讲的,符合题意。 ③是从国家的角度来讲的,不符合设问要求。故选 B。 24.C ④错误,①②③正确且符合题意。故选 C。

34(8 分) .[解析]要紧紧把握设问中的关键句:“人民需要文化,文化需要人民”。“人民需 要文化”,因为我国社会主义文化建设的根本目的是满足人民群众日益增长的精神文化需求,要充

broken problem, fill the s hort Board, s o that the majority of party members a nd fully qualifie d, comprehensive skills of grass-r oots party organi zations, grass -roots party leve l upgra de. Comrades , do a "two" learni ng educati on is of great significa nce, responsibilities, carry sig nificant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉

City levels party and ge neral member s ca dres, to dee p awareness "two l earn a do" learning e ducati on of importa nce a nd need, to height of political cons ciously a nd full of politi cal ent husiasm, put "two lear n a do" learni ng education carried out good, for coordi nation a dvance " four a full" strategy layout, and achieved "T hirteen -Five" good start, a nd spee d up constr ucti on more high ecological vitality happiness of City provi des str ong powerful g uarantee . Two, starti ng from the revered Constituti on re spe cted the party Constitution was XI Jinping, General Secretary to t he par ty's request, 18 six plenary sessi on of the Central Commission for di sci pline ins pe ct ion re port "five experie nce" first.

Full strictly administering t he part y, first of all, to exalt the party Constit ution, and Constituti on is t he fundamenta l

pipe the whole part y, the r uling party of the party Constitution. Revered Constitution reflecte d in awe . Party a party of ide als and beliefs pur pose, s ummed up the party's fine traditi on a nd style ; a clear party members a nd w hat can be done and what mu st be done, what cannot be done. Ea ch Communist Party Constit ution t o awe a nd wary eye e nha nci ng the sacre d sense of res ponsi bility and missi on. Hearts filled with party Constit ution, hold the party line, BA obligations unconditionally carry out party members, a ccording t o the Constitution of dire ction towards standards efforts. Respect refle cted in t he study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constituti on on the she lf, not to learn, some l ong -term party according to the Constituti on of the party's organizati on, t he party is not required t o pay members hip due s, loose conce pt, party orga nizations of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on t he tasks as signe d by the Organi zation, were forgotten, forg otten vows performance the party Constit ution. standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Party rules, s eries of s pee che s, the key to be qua lified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems . Actively practici ng in the production li fe of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party gr oup, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt sh owy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuati on on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the village, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plement ation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zation, transf ormation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

分体现人民的利益和愿望。“文化需要人民”是因为人民群众是社会实践的主体,也是文化创造的 主体。文化发展应充分调动人民群众的积极性、主动性和创造性,发展中国特色社会主义文化。 [答案]①文化塑造人生。优秀文化能丰富人的精神世界,增强人的精神力量,促进人的全面发 展。人民群众是社会主义文化服务的对象,发展社会主义文化应为了人民。因此,“人民需要文化”。 ②人民群众是文化创造的主体,文化创作的源泉在于人民的实践。发展中国特色社会主义文化,是 全体人民的共同事业。只有人民群众广泛参与,充分发挥积极性、主动性和创造性,社会主义文化 建设才能永葆生机和活力。因此,“文化更需要人民”, 要依靠群众,支持群众文化创造。

35. (1)以爱国主义为核心的团结统一、爱好和*、勤劳勇敢、自强不息的中华民族精神。 (2 分) (2)①社会实践是文化创新的根本途径。必须立足于发展中国特色社会主义的实践,做民族精神的 传播者、弘扬者和建设者。 (3 分) ②人民群众是文化创新的主体。要着眼于人民群众不断增长的精神文化需求。 (3 分) ③批判继承、推陈出新,面向世界、博采众长是文化创新的基本途径。 (2 分) ④必须坚持中国特色社会主义理论体系,继承和发扬中华民族优良传统和新的时代精神,涉取世界 各民族文化的长处。 (2 分) 36.①青年学生要不断提高自身的科学文化修养和思想道德修养,在遵守公民基本道德规范的基础 上,不断追求更高的思想道德目标。 (3 分) ②青年学生要继承中华民族的传统美德,传承中华优秀文化,学*道德模范身上体现出来的传统美 德与时代气息,并发扬光大。 (3 分) ③青年学生要自觉投身于社会主义精神文明的创建活动中,不断加强理论学*,努力改造主观世界, 树立正确的世界观、人生观和价值观。 (3 分) ④青年学生要脚踏实地,重在行动,从现在做起,从我做起,从点滴小事做起。 (3 分) (只要言之 有理均可酌情给分) 37.(1) ①弘扬载人航天精神有利于使全体人民始终保持昂扬向上的精神状态,是弘扬和培育中华民 族精神的重要内容。(2 分) ②有利于提高全民族综合素质;(2 分)增强我国国际竞争力;(2 分)有利于坚持社会主义道路。(2 分) ③有利于铸造中华民族精神支柱,为中华民族的生存和发展强基固本,*泄厣缁嶂饕逦按 事业。(2 分) (2)①中华文化源远流长,博大精深,具有独特的吸引力。(2 分) ②文化是民族的, 也是世界的。 因此, 富有传统特色的中国元素在全球商业领域越来越受到重视 (2 分) ③商业贸易是文化交流的重要途径。通过商业贸易活动,扩大了中华文化的影响力。(2 分) ④文化与经济相互交融。加入中国元素的好莱坞大片在中国大受欢迎,能够取得较高的经济效益。 (2 分)

broken probl em, fill the s hort Board, so that t he majority of party member s and fully qualified, compre hensive skill s of grass-r oots party organizati ons, grass -root s party level upgrade. Comrade s, do a "two" learning e ducation is of great signifi cance, res ponsi bilities, carry signifi cant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉

City levels party and general member s cadre s, to deep awar enes s "two learn a do" lear ning educati on of im portance and ne ed, to height of politica l cons ciously and full of political e nthusiasm, put "two lear n a do" learning e ducation carrie d out g ood, for coordi nation advance "four a full" strategy layout, and a chieve d "Thirtee n-Five" good start, a nd spee d up construction more hig h ecologi cal vitality ha ppi ness of City provi des strong powerful guarantee. Two, starting from the revered Constituti on res pe cted the party Constituti on wa s XI Jinping , General Secretary to the party's request, 1 8 six ple nary ses sion of the Central Commission for dis cipline i nspecti on report "five experience" first.

Full strictly administering the party, first of all, to exalt the party Constituti on, a nd Constitution i s the fundame ntal

pipe the whole part y, the r uling party of the party Constit ution. Revered Constit ution refle cted in a we. Party a party of ideals a nd beliefs purpose, s ummed up the party's fine tradition and style; a clear party member s and what can be done a nd w hat must be done, w hat cannot be done. Ea ch Com munist Party Constit ution to awe a nd wary ey e e nha nci ng the sa cred sense of responsibility and mis sion.

Hearts filled with party Constituti on, hol d the party li ne, BA obligati ons unconditi onally carry out party members, a ccording t o the Constit ution of dire ction t owards standards efforts. R espe ct reflected i n the study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constitution on the s helf, not to le arn, s ome long-term party a ccor ding to t he Constit ution of the party's organizati on, t he party is not required to pay members hip dues, l oose concept, party organiza tions of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on the tasks as signe d by the Organizati on, wer e forgotten, forgotten vows performance t he party Constitution.

standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Part y rules, s eries of s pee che s, the key to be qualified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems .

Actively practici ng in the production life of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations

11

carried out "practi ce line pi oneer standard, a nd post s pur s" "members conce ntrated servi ce months", a ctivities, e ducation guide members alway s everywhere beari ng in mi nd identity, base d job post, a ctive play rol e. To devel op differentiated learning educati on g uide party members i n accordance with their own situati on, target the problems to, based on t he work done. Pay attention t o the room and room for gras s-roots party organizati ons , grass -roots party organi zations have m ore autonomy in education, making e ducation more ground, full of vitality, g ood effect. Finall y, highlight t he normal long -term. To hig hlight the chara cteristi cs of recurrent e ducation, with l ong flowi ng, conti nuous line of persevera nce t he perseverance to promote e ducational efforts to realize t he party's i deol ogical and political construction of routi ne instit utionalizati on. Wit h the party branch as t he base unit. Play the role of party bra nches s hould be, is t he key to educati onal succes s. Ea ch bra nch must take strict e ducation and manageme nt responsibility of party members, e ducation bas ed on lear ning to make specifi c arrangement s, fully mobilize t he ent husiasm of party member s involve d in t he educati on, ens ure the Organiz ation i n pl ace, mea sures i n pl ace, put i n pla ce. To the party orga nization as the ba sic form. I n the sta ndar dize d devel opme nt of learni ng, make learning more effective efforts , and w ill adhere to t he good party group, orga nized party, party members a nd t he Ge neral As sembly, tell a good party lecture s, ca n drive a g ood topic a bout, preve nt showy without substance, Sham mules. To impl ement the e ducation manageme nt system for basi c s upport. D emocrati c mutual e valuation on party members i n accor dance with t he regul ations, the re al performance criteria and or der establishe d, s ound carefully di spose of unqualifie d party member s, to further improve t he dre dge export team, pure self clea ning me cha nism. Party lea ding cadre s shoul d a dhere t o and imple ment the ce ntral group lear ning system, t o whi ch branch of lear ning exchange s, parti cipati on i n a dual orga nization with comrade s. Focus on re curre nt educati on, y ou als o need to continue to stre ngthe n the buil ding of grass -roots party orga nizations. Now, the city als o has 8 8 village party orga nizations are we ak and lax, first Secretary of the villag e, but conversi on re quire s a proces s. Recentl y, the city's party organization focuse d investigation, check out a total of "lost" members 4,507, "Pocket" members 1037, find there are 6 40 "lost" party members are not conta cted 14 8 "Pocket" party members a nd im plementation of orga nizational relations hips . Educational manageme nt of party members i nto the Organizati on, there is a lot of work to do. Weak a nd lax party conti nue d reorga nization as an i mportant task, fini sh perfect organizati on, with a good team, G ood system. Spe cial hig hlights of grass-r oots party organizati ons, to be dealt with first in place, further e ducation, reorgani zatio n, transformation and educational intera ction. In short, through s olid a nd effective w ork initiatives

broken problem, fill the s hort Board, s o that the majority of party members a nd fully qualifie d, comprehensive skills of grass-r oots party organi zations, grass -roots party leve l upgra de. Comrades , do a "two" learni ng educati on is of great significa nce, responsibilities, carry sig nificant impli cations. 。 位 岗 导 领 的 权 定 务 量 裁 由 自 批 审 理 管 门 部 可 许 法 执 政 行 有 具 , 等 用 使 金 资 度 额 和 排 安 目 免 任 人 要 、 项 事 策 决 大 重 及 涉

City levels party and ge neral member s ca dres, to dee p awareness "two l earn a do" learning e ducati on of importa nce a nd need, to height of political cons ciously a nd full of politi cal ent husiasm, put "two lear n a do" learni ng education carried out good, for coordi nation a dvance " four a full" strategy layout, and achieved "T hirteen -Five" good start, a nd spee d up constr ucti on more high ecological vitality happiness of City provi des str ong powerful g uarantee . Two, starti ng from the revered Constituti on re spe cted the party Constitution was XI Jinping, General Secretary to t he par ty's request, 18 six plenary sessi on of the Central Commission for di sci pline ins pe ct ion re port "five experie nce" first.

Full strictly administering t he part y, first of all, to exalt the party Constit ution, and Constituti on is t he fundamenta l

pipe the whole part y, the r uling party of the party Constitution. Revered Constitution reflecte d in awe . Party a party of ide als and beliefs pur pose, s ummed up the party's fine traditi on a nd style ; a clear party members a nd w hat can be done and what mu st be done, what cannot be done. Ea ch Communist Party Constit ution t o awe a nd wary eye e nha nci ng the sacre d sense of res ponsi bility and missi on. Hearts filled with party Constit ution, hold the party line, BA obligations unconditionally carry out party members, a ccording t o the Constitution of dire ction towards standards efforts. Respect refle cted in t he study the party Constituti on mea ns. Some party members j oine d the party Constituti on on the she lf, not to learn, some l ong -term party according to the Constituti on of the party's organizati on, t he party is not required t o pay members hip due s, loose conce pt, party orga nizations of the party organi zation, and turne d a bli nd eye on t he tasks as signe d by the Organi zation, were forgotten, forg otten vows performance the party Constit ution. standar d of our Communists are slim, t he party Constit ution to repeate dly learn, practi ce, thi nking , learni ng and thinki ng, t hi nking a nd r ow, r ow, ever -s piraling increase i n the le arning process . Respe ct party line s reflected i n practi ce. Tw o to learn a basi c Constituti on Party rules, s eries of s pee che s, the key to be qua lified party members. To be qualifie d party members , standards are not hig h, but if he does take a ruler of the party Constit ution to "card", truly it is not eas y. Carry out study and educati on, every party must control the party's eig ht obligati ons , ask, look for gaps, i dentify pr oble ms, clear dire ction, work t o solve spe cific pr oblems . Actively practici ng in the production li fe of the eight obligations, to play a vanguar d and exemplary role, tr uly a party ba nne r. "Two" fight to highlig ht grass -roots party organi zations




友情链接: